fbpx

Високи стойности на ALAT(GPT) и ACAT(GOT) и други чернодробни тестове

17 / 01 / 2020
Написана от MedConsult

В тази статия екипът на Medconsult.bg ще разгледа какво се случва при високи стойности на ALAT(GPT) и ACAT(GOT), както и ще ви сподели информация за други чернодробни тестове.

Въведение

Черният дроб е жлеза, която помога на тялото при храносмилане на храна, съхранява енергия, премахва и елиминира токсините и отпадните вещества от кръвта.
Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло (първият е кожата), защитен е от ребрата, от дясната страна и тежи около три килограма.

Чернодробните изследвания предсталяват кръвни тестове, които показват в какво здравословно състояние е органа и как функционира. Най-често чрез тези тестове може да се диагностицира болести като хепатит и цироза.

Специалист може да ви направи тези тестове като стандратна проверка или при съмнения на следните симптоми:

  • жълтеникава кожа и очи (жълтеница);
  • необичайна поява на синини по крайниците;
  • коремна болка и подуване на корема;
  • сърбеж;
  • подуване на корема и задържане на вода в краката и глезените;
  • усещане за умора и отпадналост;
  • тъмна урина;
  • гадене и повръщане;
  • загуба на апетит.

Измерените параметри са многобройни и включват протеини, ензими и други вещества, включително:

  • албумин, протеин, произведен от черния дроб;
  • трансамазнини - ензими, които се намират в черния дроб, в това число аланин трансаминаза (ALT), аспартат трансаминаза (AST),алкална фосфатаза (ALP) и гама-глутамил трансфераза (GGT)
  • LDH (ензим);
  • билирубин -жълто вещество, което е част от жлъчката и се образува, когато червените кръвни клетки се разпадат;
  • тромбоцитите са кръвни клетки, участващи в механизма на съсирване на кръвта;
  • протромбиново време, което измерва колко време отнема кръвта за коагулация (протромбин се произвежда от черния дроб).

Според лекарското мнение резултатите могат да се изменят, ако сте имали някакви наранявания по тялото.

Трансмазнини и други тестове

  • ALT (или GPT) се намира главно в клетките на черния дроб и бъбреците и в значително по-малки количества в клетките на сърцето и мускулите. При здрави хора нивото на ALT в кръвта е много ниско. Когато са засегнати клетките на чернодробната тъкан, ALT се освобождава в кръвта, обикновено преди появата на характерни симптоми като жълтеница. В тази връзка нивото на този ензим се използва като индикатор за проблеми в органа. Най-често се предписва ALT тест, за да се провери дали черният дроб е повреден по време на хепатит и приемането на медикаменти или други вещества, токсични за този черния дроб. Въпреки това, ALT не винаги отразява само увреждане на черния дроб, нивото на този ензим може да се повиши при заболявания на други органи.
  • AST е ензим, който се намира във всички клетки на тялото, но главно в клетките на сърцето и черния дроб и в по-малка степен в бъбреците и мускулите. Обикновено активността на AST в кръвта е много ниска. Ако черният дроб или мускулната тъкан са повредени, той се освобождава в кръвта. По този начин AST е индикатор за увреждане на черния дроб.
  • ALP е ензим на черния дроб, жлъчните пътища и костите. Ако нивото му е по-високо от нормалното, то може да показва запушване на жлъчните пътища (например поради камъни в жлъчния мехур); това не е специфично, тъй като може да се увеличи дори при определени костни патологии.
  • Албумин - е един от протеините, произвеждани от черния дроб и се използва за поддържане на правилното налягане в телесните течности. Ако нивата на албумин са по-ниски от нормалните, това може да означава проблеми или увреждане на черния дроб.
  • Билирубин - билирубин са киселини и следователно са разтворими във водни разтвори на каустични основи. Техните соли с по-голямата част от йони на алкални метали във вода са неразтворими. Калциевата сол на билирубин е основният компонент на камъните в жлъчката. По правило високият билирубин се проявява под формата на заболявания като жълтеница, хепатит или кръвна анемия.
  • GGT – това е ензим, съдържащ се в кръвта. Ако нивото е над нормалното, то може да показва увреждане на черния дроб или жлъчните пътища.
  • LDH - Това е ензим, който се намира в черния дроб. Ако нивото му е по-високо от нормалното, това може да означава увреждане на черния дроб.
  • Тромбоцитите – това са безцветни кръвни клетки, които са отговорни за коагулацията на кръвта (хемостазата) и регенерацията на увредените съдове. Отклоненията от нормалния брой на тромбоцитите в кръвта могат да сигнализират за сериозни заболявания като тромбоза, атеросклероза, рак, астма, коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и много други. Тестът за нивата се използва за наблюдение на здравето на черния дроб
  • Протромбиново време (PT) – с него се следи коагулация на кръвта. Протромбинов комплекс се синтезира в черния дроб с участието на витамин К. Наличието на дефицити води до намалена коагулация на кръвта и риск от тромбоза.

Нормални стойности

Нормалните стойности на тестове са следните:

  • ALT 7-55 U / l
  • AST 8-48 U / L
  • ALP 45-115 U / l
  • Албумин 3,5-5 g / dl
  • Билирубин 0,1-1 mg / dl
  • GGT 9-48 U / l
  • LDH 122-222 U / l
  • PT 9.5-13.8

Тези резултати се отнасят за възрастни мъже, но нормалните стойности могат да варират в зависимост от лабораторния анализ и да се различават малко за жените и децата. Резултатите могат да се променят и ако пациентът приема определени храни или лекарства. Medconsult.bg ви съветва да информирате лекаря за лекарствата, които приемате, и да опишете диетата му, за да може да анализира добре резултатите.